Kanozeilen, soorten en maten

Soorten, maten en kwaliteit

Kanozeilen kan met zowel een kajak als met een open-kano gebeuren, vrijwel iedere kano of kajak is hiervoor geschikt maar alles heeft natuurlijk zijn invloed. Wat voor zeil en hoe het is bevestigd maakt een verschil maar zo zijn er nog een aantal zaken die grote invloed hebben.

Het kanozeilen dat wij promoten is een soort midden tussen wedstrijdsport kanozeilen en de eenvoudige vorm. Het verschil zit hem voornamelijk in de materialen die we gebruiken. Onze vorm van zeilen is recreatief zeilen maar wel met alles er op en er aan. Hierdoor kan je flinke afstanden zeilen onder ruige omstandigheden. Maar hierover later meer.

Verschillende klasses

In de zeilkano wedstrijdsport heb je een nationale klasse en een internationale klasse. Deze laatste sport wordt in Europa hoegenaamd niet beoefend. Het is een redelijk extreme sport die wordt gezeild met zeer gespecialiseerd materiaal. Een stapje minder en je komt bij de nationale klasse, ook hier doen wij niet aan mee omdat er wordt gevaren met bootjes die alleen geschikt zijn om mee te zeilen en zich moeilijk laten peddelen. Dit zijn kleine zeilbootjes die de afmeting hebben van een kano. In Engeland heeft deze sport enige bekendheid en worden er wedstrijden georganiseerd.

De hobby klasse komt daarna. Het is een sport om op je eigen kano een zeilset te monteren. In grote lijnen zijn hierin 3 varianten van het kanozeilen.

1. Het is zeilen met een geïmproviseerde mast en zeil. Voor de windzeilen kan prima
2. Met een mast en zeil dat degelijk is gemonteerd en lijkt op een zeil van een zeilboot. De kano wordt gestuurd door gebruik te maken van een peddel. Voor de wind en halve wind in gematigde omstandigheden gaat prima
3. De derde manier is een degelijk zeil set en de kano is voorzien van een roersysteem en een zwaard. Hierdoor kan je ook aan de wind zeilen en dat maakt dat je ‘onder zeil’ weer terugkomt bij waar je begonnen bent.

Solo of tandem

kanozeilen

Doorgaans zeil/vaar je solo maar als er ruimte is kan je iemand meenemen, waarom niet? Met een twee-persoons kano of kajak kan je heel goed ook solozeilen. De grote van de kano is niet erg belangrijk. Een aandachtspunt is wel de lengtekromming van de kano. Een ronde bodem in de lengte maakt het wenden, dus door de wind gaan, gemakkelijk. Er zijn wat het model kano betreft een aantal factoren die invloed hebben en dat is beslist een goed gesprek waart.