Kanozeilen, een onbekende sport!

Wat is een zeilkano?

Twee sporten gaan samen. Als je een kano of kajak hebt, kan er met weinig moeite een zeilbootje ontstaan en heb je er een nieuwe sport bij. Bij het organiseren daarvan kom je er achter dat er nogal wat te kiezen valt. Eén daarvan is de vorm van het zeil en de grote, maar ook het roersysteem en een zwaard is een keuze. En wat te doen met de stabiliteit van de kano. Of hoe spannend wil je het maken, houd je rekening met je eigen veiligheid? Er komen nogal wat krachten op de kano te staan en voor je het weet ben je ver van de kust. Alles wat op en aan de kano vast zit, moet stevig zijn bevestigd, sterk zijn en ook functioneel. Als er toch iets niet functioneert of zelfs afbreekt tijdens het zeilen kan dat je flink opbreken. Kortom, het is erg leuk om te doen, maar neem het wel serieus. Deze website geeft een korte introductie in het kanozeilen.

Kano of kajak?

Veel mensen weten niet precies wat het verschil is tussen een kano en een kajak; daarom hier een kleine toelichting. Het verschil is te vinden in de wijze van voortbewegen maar ook hoe je zelf in de kano zit. Een kajak wordt gevaren met een dubbelbladige peddel. Een kano wordt gevaren met een steekpeddel en die heeft één blad. Een kajak heeft het zitje op de bodem van de boot en de kano heeft een zitje dat hoger staat of hangt. Dit zijn de essentiële verschillen nu volgen een paar verschillen die niet altijd passen maar vaak wel.

Een kano is breder dan een kajak, een kano wordt meestal met 2 personen gevaren en een kajak meestal met één persoon. Een kajak heeft vaak een gesloten dek en een kano is vaak een open boot. Een kajak is geschikter in golven en een kano is geschikter om bagage te vervoeren. Je kan in een kano vrij gemakkelijk pedelen met een dubbelbladige peddel. In een kajak peddelen met een steekpeddel gaat dwel maar het voelt niet prettig. Peddelen met een kajak vraagt minder peddel techniek dan peddelen met een kano.

Doe vooral waar je zin in hebt maar ik hoop de verschillen duidelijk zijn geworden en dat je de termen kano en kajak goed gebruikt. Het is zeker belangrijk als je verder leest.

Zowel een kano als een kajak zijn geschikt om mee te zeilen. Eerlijkheidshalve kan ik verklappen dat ik de kanozeilsport vooral bekijk vanuit de open-kano maar dat is een persoonlijk keuze want met een kajak valt minstens zo goed te zeilen. De keuze die je hierin maakt heeft o.a. te maken met veiligheid en golven. Zeil je met een kajak dan is de kans groot dat je een gesloten boot hebt met een kleine kuip en dat je een spatzeil gebruikt. Perfect voor ruige omstandigheden en je kunt lange tochten maken over zee. Je zit wel laag in je bootje en je kan alleen zitten zoals je zit en daarin zit het verschil. Een open-kano geeft bewegingsruimte, je kan links en rechts gaan zitten en op die manier een tegenwicht maken om de kano rechtop te houden. Het is een veel actievere manier van zeilen. Dat de open boot water binnenkrijgt, zeker met flinke golven, hoort erbij. Een ander facet is het gebruik van outriggers, drijvers aan de zijkant. Wel of niet gebruiken is een keuze maar soms een must. Het maakt de kano wel een stabiele boot, dus het meest veilig, want omslaan is zo goed als onmogelijk.

Wat is de reden dat je een zeil wilt gebruiken?

kanozeilen

Waarom zet je een zeil op een kano of kajak? Het doel zal ook bepalen welke kant het op gaat. Een paar mogelijkheden:

1. Je wilt een grote afstand varen en gebruikmaken van de wind. Bijvoorbeeld tijdens een expeditie in het Caribisch gebied of langs de Finse kust. Maar ook op de Fluessen in Friesland of het Veersemeer in Zeeland om maar eens wat te noemen.
2. Je wilt je (klein)kinderen leren zeilen en de eerste beginselen aanleren in je eigen kano of kajak, want die ligt bij huis of gaat eenvoudig mee op het dak van de auto.
3. Je wilt gebruik maken van de wind op een meer bij jou in de buurt en heerlijk kruisen; lees spelen met de wind.
4. Je wilt zelf een zeilkano bouwen omdat je het leuk vindt om met je handen te werken en natuurlijk daarna je bootje in de wind gebruiken.
5. Je wilt keuze mogelijkheden creëren, doen wat er op het moment het beste past.
6. Je hebt altijd gezeild, maar nu de boot verkocht en toch blijft het kriebelen.
7. En zo zullen er beslist meer redenen te vinden zijn.